1. Γιατί ένα παιδί να επιλέξει το kick boxing ως εξωσχολική δραστηριότητα;
Η επιλογή ενός αθλήματος για ένα παιδί είναι αρκετά δύσκολη κυρίως στις μικρότερες ηλικίες που το παιδί δεν έχει άποψη. Τις περισσότερες φορές επιλέγει ο γονιός βάση των δικών του προσωπικών βιωμάτων, την διευκόλυνση του (αποστάσεις κλπ) και όχι του τι είναι κατάλληλο για το δικό του παιδί έχοντας σαν αποτέλεσμα να κάνει πολλές φορές λάθος επιλογή.
Το Κickboxing είναι πλέον ένα δημοφιλές ατομικό άθλημα που ως βάση του έχει την θέσπιση στόχων με κεντρικό άξονα τις ατομικές δεξιότητες του παιδιού. Επίσης ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη, την επικοινωνία, την συνεργασία, τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία και την τόνωση τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος του παιδιού.
2. Πόσο πολύ αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού;
Το σημαντικότερο στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι ο χαρακτήρας του. Μέσα από την ενασχόληση του παιδιού με ένα τόσο δυναμικό και απαιτητικό άθλημα είναι απολύτως σίγουρο πως η αυτοπεποίθηση του θα αναπτυχθεί στα μέγιστα σε όλους τους τομείς ενασχόλησης του. Μέρος της προπονητικής μας διαδικασίας είναι η συνεχής ενθάρρυνση, παρότρυνση και επιβράβευση της προσπάθειας κάθε στιγμή, είτε μέσα από την προπόνηση ή μέσα από τις δραστηριότητες του αθλήματος. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η εξεταστική διαδικασία (απονομές διπλωμάτων-ζώνες) που πάντα έχει επιτυχημένα αποτελέσματα λόγω της υψηλής αυτοπεποίθησης των παιδιών καθώς και η κατάκτηση μιας διάκρισης(μεταλλίου-κυπέλλου) αν πρόκειται για παιδί που έχει επιλέξει τον αγωνιστικό δρόμο.
3. Διδάσκει αυτο-πειθαρχία ή όχι;
Τα παιδιά και κυρίως τα μικρότερα σε ηλικία δυσκολεύονται συνήθως να μείνουν πιστά σε οτιδήποτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βαριούνται σχετικά εύκολα με αποτέλεσμα να τα παρατάνε πολύ εύκολα, αλλάζουν συνέχεια άποψη και απογοητεύονται αν δεν καταφέρουν κάτι ή αν τους δυσκολεύει μια κατάσταση. Επειδή το άθλημα μας έχει ως βασικό παρανομαστή την υπομονή, την επιμονή, την προσπάθεια και την αφοσίωση θέτοντας συνεχείς στόχους και επίτευξη αυτών τα παιδιά μπαίνουν σε ένα πλαίσιο προσπάθειας και δέσμευσης βλέποντας στο τέλος του δρόμου πάντα την υλοποίηση ενός στόχου. Αυτό ως διαδικασία υποσυνείδητα και συνειδητά, βοηθά στην αυτοπειθαρχία σε όλες τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις του παιδιού. Το παιδί πειθαρχεί ως προς την επίτευξη κάθε του στόχου. 4. Κάποιοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κάποια πολεμική τέχνη απλά και μόνο για να διαχειριστούν κάποια ζητήματα bullying. Σωστό ή λάθος; Καταρχήν όταν μιλάμε για αυτοάμυνα, η πολεμική τέχνη, επ ουδενί δεν αναφερόμαστε σε πραγματική χρήση τεχνικής μάχης!! Επομένως είναι λάθος ως σκέψη να επιλέξει ο γονιός μια πολεμική τέχνη έτσι ώστε το παιδί να μάθει πώς να αντεπιτίθεται σε περίπτωση που δεχτεί σωματική η λεκτική βία. Μέσα από την προπονητική μας διαδικασία και για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω ο κύριος σκοπός είναι το παιδί να αισθάνεται ικανό, ανεξάρτητο, να πιστεύει στον εαυτό του και να στέκεται γερά μόνο του αντικρούοντας κάθε πράξη βίας προς το πρόσωπο του, τόσο με την αποφυγή της κατάστασης, όσο και με το να μιλήσει σε γονείς, δασκάλους, η φίλους. Ακριβώς όπως αναλύθηκε παραπάνω με την ενασχόληση του παιδιού με το kickboxing θα αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του με αποτέλεσμα να αντιδράσει με σωστό τρόπο και να μην είναι παθητικό. Επίσης όταν οι υποτιθέμενοι «ταραξίες» μάθουν ότι το παιδί ασχολείται με πολεμική τέχνη σίγουρα και αυτό μόνο ως πληροφορία θα βοηθήσει στο να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε κάποιο άλλο παιδί που είναι παθητικό με χαμηλή αυτοπεποίθηση και που ξέρουν ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του.
5. Ισχύει ότι το kick boxing αυξάνει τη συγκέντρωση και τη οξυδέρκεια;
Αντίληψη, αυτοσυγκέντρωση, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα, τα τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά που καλλιεργούμε στο Kickboxing. Τι απαιτείται για την εκτέλεση μιας τεχνικής μας; Φυσικά όλα τα ανωτέρω για την τελειοποίηση ενός μόνου στόχου, π.χ. εκτέλεση μια τεχνικής με ακρίβεια, ισορροπία σωματική, εύρεση στόχου άρα ακρίβεια, ταχύτητα εκτέλεσης άρα και συγκέντρωση, όλα συντελούν στην καλλιέργεια αυτής της φιλοσοφίας δηλαδή πως πολλά στοιχεία μαζί πρέπει να ενωθούν για να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό αποτελεί και τον μελλοντικό παράγοντα του τρόπου σκέψης τους ως έφηβοι, ενήλικες κλπ.
6. Εκτονώνεται ένα παιδί μέσα από αυτό την πολεμική τέχνη;
Το Kickboxing ως μαχητικό άθλημα με υψηλές πνευματικές και σωματικές απαιτήσεις ανήκει σίγουρα στα αθλήματα που συμβάλλουν στην αποβολή της κακής ενέργειας και της τόνωσης – εκτόνωσης πνεύματος και σώματος. Τα εξαρτήματα/εξοπλισμοί προπόνησης που χρησιμοποιούμε παθητικά (σάκοι – στοχοι –ασπίδες-ομοιώματα στόχοι) βοηθούν στην εκτόνωση όλης της κακής ενέργειας μιας και τα χτυπήματα εκεί δυναμώνουν το σώμα και καθαρίζουν το πνεύμα.
7. Μήπως το kick boxing δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά;
Το παιδί μέσα από την εκπαιδευτική και προπονητική διαδικασία μαθαίνει το άθλημα με κανόνες και χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Μαθαίνει πώς να ασχολείται με σαφείς στόχους. Μαθαίνει την επιτυχία μέσα από την ατομική προσπάθεια και την επιβράβευση του αποτελέσματος. Μαζί βέβαια επιτυγχάνονται και η ενδυνάμωση του σώματος, η εκτόνωση όπως και η αυτοκυριαρχία λόγω της υψηλής του πλέον αυτοπεποίθησης και σαφώς η αυτοσυγκράτηση. Επομένως, με τον σωστό δάσκαλο και την κατάλληλα προσαρμοσμένη για το χαρακτήρα του διδασκαλία δέχεται καθοδήγηση ως προς την συνεχή ατομική του προσπάθεια και την αποβολή κάθε αρνητικής σκέψης και συμπεριφοράς. Μαθαίνει να λύνει προβλήματα όχι να τα δημιουργεί, και να είναι το ίδιο ένα σωστό πρότυπο για τους άλλους.
8. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε αγώνες για τους μικρούς αθλητές;
Όχι, και δυστυχώς με θλίβει το γεγονός πως ορισμένοι συνάδελφοι βλέπουν ως μονόδρομο την συμμετοχή όλων σε αγώνες. Αναγκάζουν ή επιλέγουν αθλητές να συμμετέχουν χωρίς να έχουν ούτε την ικανότητα/τεχνική κατάρτιση αλλά ούτε και να μπορούν σωματικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποστροφή/άρνηση των παιδιών για το άθλημα και εν τέλει κ την δυσφήμηση του. Δεν είναι υποχρεωτικό, δεν είναι μονόδρομος η συμμετοχή σε αγώνες. Το άθλημα μας είναι πολυδιάστατο και σίγουρα δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν τον δρόμο των αγώνων. Η συμμετοχή σε αγώνες είναι πρώτα επιλογή του αθλητή αλλά πάντα με την θετική γνώμη του προπονητή ο οποίος και θα κρίνει αν είναι κατάλληλος ή όχι για την συμμετοχή. Απαιτεί ώρες ατελείωτης προσπάθειας, κόπωσης, σωματικής και πνευματικής, μεγάλη υποστήριξη του έργου από την οικογένεια και πολλά άλλα ειδικότερα αν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό.
Joy Spot - Παγκράτι